Monday, 22 April 2013

PEMELIHARAAN HUTAN (SAINS THN 6)

Tumbuhan dan haiwan merupakan unsur penting dalam kehidupan manusia kerana ianya dapat membekalkan sumber makanan dan bahan mentah. Pemeliharaan dan pemuliharaan dapat mengekalkan keseimbangan ekosistem di mana kita meminimumkan pemusnahan habitat haiwan dan juga mengelakkan daripada berlakunya pencemaran.

Hutan lipur adalah antara satu kaedah yang digunakan untuk memelihara flora dan fauna yang ada di sekeliling. Hutan lipur Ulu Kenas di Kuala Kangsar adalah contoh hutan lipur yang dijaga untuk mengekalkan kehijauan hutan dan juga untuk mengekalkan spesis flora agar tidak pupus. Terdapat banyak spesis tumbuhan di sini. Ianya juga dijadikan sebagai tempat rekreasi dan terdapat juga tempat untuk melaksanakan kursus ataupun kem motivasi.


                                    

 


    Tapak perkhemahan di Hutan Lipur Ulu Kenas

                  


pelbagai spesis flora                            pokok pisang hutan
                                               

spesis palma jenis kipas                                      
                                                                                 
Berbagai aktiviti boleh dilakukan di sini seperti berkhemah dan juga sebagai tempat untuk mengendalikan pelbagai jenis kursus. Kehijauan hutan lipur ini harus dikekalkan sebagai salah satu tempat untuk beriadah dan berehat setelah penat bekerja. Para pengunjung diminta menjaga kelestarian hutan ini demi mengekalkan khazanah yang tiada tolok bandingnya.
Cintailah hutan kita!                               
No comments:

Post a Comment