Sunday, 28 April 2013

SAINS SEKOLAH RENDAH

        Sains nampaknya sentiasa berada di sekeliling kita. Segala benda dalam alam sekitar adalah berkaitan dengan Sains. Kanak-kanak sentiasa ingin tahu tentang fenomena yang diperhatikan dalam persekitaran. Mereka juga seringkali bertanya tentang fenomena-fenomena tersebut.
       Dalam kehidupan moden ini, Sains memainkan peranan yang begitu penting. Setiap aspek hidup kita berkaitan dengan Sains. Umpamanya dalam penciptaan alatan seperti radio, televisyen, kereta dan sebagainya. Sesungguhnya Sains bukan merupakan satu mata pelajaran tulen tetapi sebaliknya merangkumi beberapa bidang pelajaran seperti Astronomi, Biologi, Ekologi, Fizik, Geologi, Kejuruteraan dan Perubatan.
      Sains boleh didefinisikan sebagai satu bidang pengetahuan yang tersusun hasil daripada pemerhatian dan eksperimen berulang yang memberi penerangan yang rasional tentang kejadian alam semula jadi.Ianya lebih sesuai dilaksanakan melalui kaedah inkuiri-penemuan. Di sekolah rendah pelaksanaannya lebih menjurus kepada inkuri berbimbing.
     Bagi Sains sekolah rendah, tema penyiasatan adalah berkisar kepada alam kehidupan, alam fizikal, alam bahan, bumi dan alam semesta dan dunia teknologi. Kemahiran proses Sains dan Kemahiran manipulatif Sains juga didedahkan kepada murid-murid. Di bawah kurikulum standard sekolah rendah, (KSSR) elemen teknologi maklumat dan komunikasi (TMK) juga diterapkan di dalam pengajaran.
     Bagi menanamkan minat yang mendalam di hati murid-murid, guru Sains hendaklah pandai merancang aktiviti pembelajaran agar ianya akan menjadi satu pengalaman yang menyeronokkan kepada murid-murid dan dapat merealisasikan hasrat kementerian iaitu dasar 60 : 40.
    Meskipun dilabel sebagai salah satu mata pelajaran kritikal, tetapi kecemerlangan  mata pelajaran ini masih dapat dikecapi di dalam peperiksaan awam.

"LEARNING SCIENCE IS FUN"


1 comment:

  1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
    Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

    ReplyDelete